Brussel | typisch Brussels | bezienswaardigheden | musea | reizen naar/in Brussel | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Het weer in Brussel

Brussel ligt vrij centraal in BelgiŽ. De stad ligt binnen in het laagland van BelgiŽ op een gemiddelde hoogte van ongeveer tien tot ruim honderd kilometer boven zeeniveau, op een afstand van ongeveer honderd kilometer van de kust. De aanwezigheid van nabijgelegen zeeŽn zorgt ervoor dat Brussel onder duidelijke invloed staat van het zeewater. Brussel heeft daarom, net als Nederland en de rest van BelgiŽ, te maken met een gematigd maritiem klimaat. Binnen de klimaatclassificatie van KŲppen-Geiger wordt dit aangeduid als een Cfb-klimaat. Een andere benaming voor dit klimaattype is een gematigd zeeklimaat.

Brussel bezienswaardigheden

Brussel is een grote Europese stad waar heel wat te zien en te doen valt. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Brussel bezienswaardigheden top 10

 

Temperaturen

Het gematigde klimaat zorgt ervoor dat Brussel weinig extremen kent. De zee zorgt ervoor dat er in de zomer minder kans is op tropische dagen en anderzijds zorgt het ervoor dat er in de winter een kleinere kans is op strenge vorst. Aan de temperaturen kun je wel merken dat Brussel iets zuidelijker ligt dan Nederland. De temperaturen liggen over de hele linie iets hoger dan in Nederland. De maanden juli en augustus zijn overduidelijk het warmste met een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 graden Celsius. Zomers weer is het tijdens deze twee maanden bijna de helft van het aantal dagen. De hoogste temperaturen die je mee kunt maken in Brussel liggen net boven de 35 graden Celsius. Dit is wel zeer zeldzaam. De stad van 35 graden wordt gemiddeld eens in de 5 tot 8 jaar gehaald. In de zomer ligt de officiŽle gemiddelde minimumtemperatuur niet zo hoog. Bij 13 graden houd het al op. In de praktijk is het in de stad zelf vaak wel wat warmer gedurende de nacht. Dat komt omdat de bebouwing en de straten de warmte vasthouden. Zeker tijdens dagen waarop er veel zon is geweest merk je dat goed.

De wintermaanden zijn redelijk koel, maar niet vaak extreem koud. Overdag is het gemiddeld een graad of zes, terwijl de minimumtemperaturen rond of net iets boven het vriespunt liggen. Bij een sterke oostelijke stroming kan het in de maanden december, januari en februari wel gemakkelijk tot strenge vorst komen. Als dit gebeurt dan kan het diepvriesweer langere periode aanhouden. Westelijke en noordwestelijke stromingen zijn echter gebruikelijker in Brussel.

Neerslag en zonneschijn

Brussel telt gemiddeld ongeveer 1550 uur aan zonneschijn per jaar. Hier kunnen vrij grote verschillen per jaar in voorkomen. Sommige jaren komt de teller niet verder dan 1200 uur terwijl in zonovergoten jaren er zomaar tot meer dan 1800 uur aan zonneschijn voor kan komen in Brussel. De zomermaanden zijn duidelijk veel zonniger dan de sombere wintermaanden. Met gemiddeld 201 uur aan zonneschijn is juli normaal gesproken de zonnigste maand. Mei, juni en augustus kunnen ook zonnig genoemd worden. De somberste maand van het jaar is in de regel december. Met een gemiddelde van slechts 47 uur zonneschijn is december een serieus donkere en grijze maand. Ook november, januari en februari scoren slecht als het neerkomt op zonnig weer.

Brussel registreert per jaar ongeveer 850 millimeter neerslag. Dat is ongeveer twintig procent meer dan een gemiddelde plaats in Nederland. De neerslagkansen zijn verspreid over het kalenderjaar vrijwel gelijk. Wat wel een onderscheid is, is dat de grootste hoeveelheden vallen in de maand met gemiddeld het minste dagen met neerslag: juli. Dat kont omdat de regen in de zomer vaker een buiig karakter heeft, maar dat deze buien veel heftiger zijn dan in andere jaargetijden. Deze zomerse regen- en onweersbuien luiden vaak een verandering in het weer in.

Sneeuwval kan in Brussel voorkomen in de periode november tot en met april. De kans dat het in april sneeuwt is vrij klein. Heel af en toe valt er nog een vlok sneeuw in mei. In totaal valt er gedurende 24 dagen per jaar sneeuw in Brussel. Ongeveer de helft van de keren dat het sneeuwt blijft de sneeuw niet liggen of is het binnen een uur weer verdwenen.

Klimaattabel Brussel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 5 0 2 20 76 mm n.v.t.
februari 6 0 3 15 63 mm n.v.t.
maart 10 2 4 19 70 mm n.v.t.
april 14 4 5 17 51 mm n.v.t.
mei 18 8 7 17 67 mm n.v.t.
juni 21 11 7 15 72 mm n.v.t.
juli 23 13 7 15 74 mm n.v.t.
augustus 23 13 7 15 80 mm n.v.t.
september 20 11 6 15 69 mm n.v.t.
oktober 15 7 4 17 75 mm n.v.t.
november 9 4 2 19 77 mm n.v.t.
december 6 1 2 19 81 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - dť Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd voor Brussel

Brussel is het hele jaar te bezoeken. Als je echter mooi weer wilt hebben om te fotograferen, aangenaam weer wilt hebben om op een terrasje te zitten of juist (te) warm weer wilt vermijden dan moet je wel goed kijken wanneer je je bezoek aan Brussel inplant. Brussel is wat betreft terrasjes, buitenleven en zonlicht het mooiste in de periode mei tot en met augustus. September is een duidelijke overgangsmaand waarbij de zon zeker aan het einde van de maand al duidelijk zwakker begint te worden. Vanaf oktober daalt de temperatuur met flinke stappen. Ook merk je dat de dagen steeds somberder worden. Voor museumbezoek prima, maar als je ook wil genieten van het buitenleven in Brussel dan is de periode november tot medio maart toch echt duidelijk minder aantrekkelijk.

Meer info over Brussel

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Brussel:
Brussel informatie
Brussel informatie

Brussel informatie
Brussel startpagina
Brussel toerisme
Brussel weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Brussel

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy