Brussel | typisch Brussels | bezienswaardigheden | musea | reizen naar/in Brussel | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Reizen naar Brussel

Brussel is door de centrale ligging in België uitstekend te bereiken. Wie overweegt om met het vliegtuig naar Brussel te reizen die zal zich moeten realiseren dat je behalve de vliegtijd ook redelijk wat tijd kwijt bent op de luchthavens voor en na de vlucht. Ook moet je vanaf het vliegveld nog naar de binnenstad van Brussel reizen. De trein/Thalys en de auto zijn vaak betere alternatieven. Op de enige route die wel de moeite waar zou zijn, die vanaf Groningen/Eelde, vliegen geen commerciële lijndiensten. Het aantal mensen dat vanuit Nederland een vliegticket naar Brussel boekt is dan ook zeer klein. De vluchten van KLM naar Brussel worden hoofdzakelijk gebruikt voor transitpassagiers.

Brussel bezienswaardigheden

Brussel is een grote Europese stad waar heel wat te zien en te doen valt. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Brussel bezienswaardigheden top 10

 

Met de trein naar Brussel

Een veelgebruikte route naar Brussel had die met de Fyra moeten zijn. De trein zou vanaf Amsterdam Centraal via Schiphol, Rotterdam Centraal en Antwerpen Centraal naar Brussel Zuid rijden. Dat heeft de trein slechts gedurende zes weken gedaan (9 december 2012 t/m 17 januari 2013). Problemen met de treinstellen hebben ervoor gezorgd dat de Fyra als internationale hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel van het toneel is verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn de bestaande mogelijkheden van sneltreinen, stoptreinen en HSL-treinen flink uitgebreid. Met Thalys en Eurostar kun je ieder uur over de hogesnelheidslijn naar Brussel reizen. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden per intercity vanaf Den Haag en Amsterdam richting Brussel.
Treinkaartjes naar Brussel kun je online kopen via www.nsinternational.nl.

Brussel telt een drietal treinstations: Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Station Brussel-Centraal wordt vooral voor lokaal treinverkeer gebruikt én voor de aankomst van intercitytreinen vanuit Nederland. Station Zuid is het aankomststation voor de hogesnelheidstreinen en tevens het overstapstation voor de Eurostar richting Londen.

Met de auto naar Brussel

Brussel is uitstekend per auto bereikbaar. Het gros van de toeristen die met de auto (of motor) naar Brussel wil reizen die zal dat via Antwerpen doen. Reizigers vanuit Zeeuws-Vlaanderen zullen eerder via Gent of binnendoor via Sint-Niklaas reizen. Mensen die vanuit het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg komen zullen via snelweg E314/A2 langs Genk naar Brussel reizen of eventueel via de E40/A3 over Luik.
Vanuit Antwerpen zijn er twee opties. De meest gebruikte is de E19. Dit traject bestaat volledig uit snelweg en komt uit op de noordoostelijke kant van de Grote Ring om Brussel (R0). Een andere optie is de A12 langs Boom. Deze weg bestaat deels uit snelweg, maar grotendeels uit expresweg waarop kruispunten liggen met stoplichten. Dit deel van de route heeft deels een verlaagde maximumsnelheid. Deze route kan echter interessanter zijn als je aan de westelijke kant van Brussel moet zijn (o.a. Expo en Atomium). Het is ook hét alternatief indien het verkeer op de E19 ernstig ontregeld is.

Met de auto naar Brussel rijden betekent dat je altijd rekening moet houden met vertragingen en soms hardnekkige files. Zowel de Ring om Antwerpen als de Grote Ring om Brussel zijn plekken waar doorrijden soms onmogelijk is. De verkeersdrukte is hier groot. Ongelukken kunnen zorgen voor enorme vertragingen. Ook de wegen tussen Antwerpen en Brussel zijn druk, vooral rond de spitsuren. Vanuit Nederland is voor de E19/A16 soms erg druk. De route over Bergen op Zoom is vaak beter te doen.

Met de bus naar Brussel

De bus is tegenwoordig een zeer goed alternatief voor de trein en de eigen auto. Met Flixbus kun je goedkoop en comfortabel vanuit verschillende steden in Nederland naar drie verschillende locaties in Brussel reizen, inclusief de internationale luchthaven.

Bekijk de busreizen van Flixbus naar Brussel

Autorijden in Brussel

Brussel behoort niet tot de fijnste steden om auto te rijden. Op sommige plekken worden afslagen onduidelijk aangegeven, er is vaak enorme drukte en ook kan het erg onoverzichtelijk zijn waar je als automobilist niet mag of juist wel moet rijden. Zelfs mensen die veel in Brussel moeten zijn beamen dat het geen pretje is. En dat zijn de mensen die het dan nog gewend zijn om er te rijden. Een deel van de binnenring van Brussel bestaat uit tunnels. Dankzij de moderne navigatietechnieken kun je via de tunnels vaak sneller en handiger naar je bestemming in Brussel reizen dan boven de grond. Het kan wel erg druk zijn in de tunnels, vooral tijdens de spitsuren.

Parkeren

Op straat parkeren is in het centrum van Brussel tegen betaling. Kaartjes trek je hier uit de automaat. Ook via je mobiele telefoon kun je betalen voor het parkeren. De veiligste plek om te parkeren is over het algemeen in één van de vele parkeergarages. Alleen al in en rondom het centrum vind je meer dan voldoende parkings waar je je auto 24 uur per dag kunt parkeren. Indien je langer dan een paar uur parkeert is het parkeren in een parkeergarage vaak voordeliger dan op straat. Populaire parkeergarages zijn Grote Markt, Schildknaap en Kruidtuin. Onze favoriete is parking Albertine aan het Gerechtsplein. Deze combineert een mooie ligging met goed verlichte en vrij ruime parkeerplaatsen.

Indien je buiten het gebied parkeert waar je moet betalen dan moet je de borden goed in de gaten houden. Vaak geldt er een beperking wat betreft de tijdsduur of wie dat er mag parkeren. Zo heb je redelijk wat parkeerplaatsen die alleen maar door bewoners (in het bezit van een vergunning) gebruikt mogen worden. Soms heb je een parkeerschijf nodig. Zorg er daarom voor dat die in je auto ligt als je naar Brussel reist.

Reizen in Brussel

Brussel kent een vrij uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Je kunt binnen Brussel reizen met bus, tram, metro en premetro. Premetro zijn ondergrondse tramlijnen. Het openbaar vervoer wordt beheerd door MIVB. Ook zijn er enkele buslijnen van Waalse en Vlaamse busmaatschappijen die verbindingen met Brussel en in Brussel verzorgen. Je kunt in Brussel reizen met losse kaartjes, vijfrittenkaarten, tienrittenkaarten of je kunt een dagkaart kiezen waarmee je onbeperkt gebruik mag maken van al het openbaar vervoer in Brussel. Een uitzondering is het traject NAVO-Brussels Airport. Deze is niet inbegrepen in een dagkaart.
Behalve de dagkaarten heb je ook toeristenkaart Brussels Card. Deze veel duurdere kaarten bieden je niet alleen gratis vervoer in Brussel, maar ook gratis toegang tot veel musea en kortingen op attracties en bij restaurants. Als je niet veel musea bezoekt is het vaak voordeliger om een dagkaart te nemen op het openbaar vervoer of zelfs met losse tickets te werken.

Taxi

Taxi’s rijden er volop in Brussel. Je herkent ze aan de zwarte kleur met over de zijflanken geel en zwarte blokjes. Op het dak staat normaal gesproken een bord met daarop ‘taxi’ vermeld. Taxi’s in Brussel rijden op basis van een taximeter. Je betaalt altijd een instaptarief en een tarief per kilometer. Daarnaast wordt er ook wachtvergoeding berekent. Deze teller gaat lopen zodra de taxi stilstaat of langzamer rijdt dan 19 kilometer per uur. Voor kilometers die buiten het Brussels gewest gereden worden geldt een hoger tarief, net als voor kilometers die tussen 22 en 6 uur gereden worden (nachttarief). Er mogen geen meerprijzen berekend worden voor bagage of een rit van/naar de luchthaven. Een taxi kun je aanhouden op straat, opzoeken bij een taxistandplaats of telefonisch reserveren.

Fietsen

In Brussel heb je stadsfietsen die onder de naam “Villo!” aangeboden worden. Deze unisex gele fietsen zijn te huur vanaf meer dan honderd fietsstations. Deze verhuurpunten liggen niet alleen in het centrum van Brussel maar ook op veel plekken die binnen de grote ring om Brussel liggen. De fietsstations liggen op ongeveer 450 meter van elkaar, soms liggen er twee dichter bij elkaar. Als toerist kun je met je bankpas (met maestro) of creditcard (Visa, MasterCard) een kortlopend abonnement nemen. Dat kan bij een fietsstation met kaartterminal. Houd er rekening mee dat er een borg nodig is, die tijdelijk geblokkeerd wordt. Als je kijkt naar het gemak en de prijs is het Villo!-project een ideale manier om op gezonde wijze afstanden te overbruggen in Brussel. Houd er overigens wel rekening mee dat er wel fietspaden zijn in Brussel, maar dat er ook vrij veel straten zijn waar je tussen het normale (soms vrij drukke) verkeer moet fietsen.

Hop on, hop off

Onder de naam CitySightseeing Brussels kun je met rode dubbeldekkerbussen Brussel verkennen. Deze toeristische bussen werken volgens het hop on, hop off principe. Dat betekent dat je op de gereden routes onbeperkt uit mag stappen en op mag stappen binnen de geldigheidsduur van je ticket. Dit is normaal gesproken 24 of 48 uur. De toeristische bus is vooral ideaal om de delen van Brussel te bezoeken die wat verder van het centrum vandaan liggen, dus die je eigenlijk te voet niet zo snel zult bezoeken.

Meer info over Brussel

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Brussel:
Brussel informatie
Brussel informatie

Brussel informatie
Brussel startpagina
Brussel toerisme
Brussel weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Brussel

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy