Brussel | typisch Brussels | bezienswaardigheden | musea | reizen naar/in Brussel | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Brussel reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan Brussel is het handig om er al het ťťn en ander aan informatie over Brussel op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Brussel veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Brussel in ťťn weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning.

Brussel bezienswaardigheden

Brussel is een grote Europese stad waar heel wat te zien en te doen valt. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Brussel bezienswaardigheden top 10

 

Auteursrecht op bouwwerken

Brussel telt aan aantal bouwwerken waarvan je geen fotoís mag publiceren zonder dat daarvoor een nadrukkelijk toestemming door de beheerder van de rechten afgegeven is. Voorbeelden hiervan zijn de herenhuizen van architect Victor Horta die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan en het indrukwekkende monument Atomium. SOFAM en SABAM zijn de beheerders van de rechten van respectievelijk de Horta gebouwen en het Atomium. Zij zijn zeer actief in het opsporen van ongeoorloofde publicaties. Volgens diverse fotografiefora worden boetes niet geschuwd als middel om overtreders van het auteursrecht aan te pakken.

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Brussel en andere plaatsen in BelgiŽ te reizen. BelgiŽ kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om wel een geldig identificatiebewijs bij te hebben. Een Nederlands rijbewijs is officieel geen identificatiebewijs in BelgiŽ. Soms wordt het wel geaccepteerd, maar ga hier niet standaard van uit.

Drinkwater

Het leidingwater is in BelgiŽ van uitstekende kwaliteit. Je kunt daarom het kraanwater in Brussel zonder enige problemen drinken. De smaak is vrij neutraal. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om mineraalwater uit een fles(je) te kopen, maar nodig is het niet.

Drugs

Pas op met drugsgebruik in Brussel. Hoewel het beleid ten opzichte van cannabis iets versoepeld is, is het nog steeds Ďnot doneí om een jointje op een bankje van een park of op een terras te roken. Blowen in het openbaar is nog steeds niet geaccepteerd, zeker niet in de buurt van onderwijsinstellingen waar minderjarigen naar school gaan. De handel in alle soorten drugs is niet toegestaan in Brussel. Ook is het bezitten en gebruiken van andere drugs dan cannabis wettelijk verboden.

Elektriciteit

De stroomsterkte in Brussel (en de rest van BelgiŽ) is net als in Nederland 230 volt (wisselstroom). Nederlandse apparaten moeten daarom zonder enige problemen gebruikt kunnen worden op het Belgische spanningsnet. De stekkers en stopcontacten zijn in de meeste gevallen ook hetzelfde. In BelgiŽ komen echter ook geaarde stopcontacten voor met een aardingspin. Nederlandse stekkers passen hier alleen in als er een gat in de stekker zit waar de aardingspin in terecht komt. Ook de platte eurostekkers kunnen er zonder problemen in.

Feestdagen

BelgiŽ en dus ook Brussel kent een aantal officiŽle feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
21 juli - Nationale Feestdag
15 augustus - Maria-Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
variabel - Pasen (2 dagen)
variabel - Hemelvaartsdag
variabel - Pinksteren (2 dagen)

Fooien

Net als in Nederland is het bedieningsgeld ook in Brussel (en heel BelgiŽ) inbegrepen in de prijzen van bars en restaurants. Fooien geef je net als in Nederland als je tevreden bent over de bediening. Gewoon de rekening afronden naar boven is eigenlijk voldoende of laat wat kleingeld achter op tafel. Taxichauffeurs geef je ongeveer 5 tot 10 procent fooi bovenop de ritprijs.

Geld

In Brussel betaal je met de euro (Ä). Dit is de officiŽle munteenheid van BelgiŽ. Met een Nederlandse bankpas kun je bij de meeste geldautomaten in Brussel geld opnemen, mits je natuurlijk een overeenkomst hebt met je bank dat je buiten Nederland geld mag pinnen. Indien je euroís pint binnen de Europese Unie dan mag de bank daar geen extra kosten voor in rekening brengen ten opzichte van de transactiekosten voor pinnen in Nederland (voor particulieren meestal gratis). Met de grote internationale creditcards kun je in redelijk wat winkels en restaurants in Brussel terecht. Bij hotels is het vaak verplicht om een creditcard te gebruiken voor je reservering. Hiermee waarborg je je boeking.

Taal

Brussel is in principe een tweetalige stad. Zo zul je naambordjes, menukaarten en publicaties vaak in zowel het Frans als het Nederlands aantreffen. In de praktijk is het grootste deel van Brussel Franstalig en spreken de meeste mensen amper of geen Nederlands. In de toeristische winkels en restaurants wordt wel steeds vaker Engels gesproken door het personeel.

Telefoneren

Brussel heeft een uitstekende dekking van het mobiele netwerk. Op de meeste plekken zou je dan ook uitstekend moeten kunnen telefoneren met je mobiele telefoon. Binnen gebouwen kunnen 3G en/of 4G dekking wegvallen omdat de signalen niet sterk genoeg zijn om optimaal te kunnen werken in gebouwen. Bellen vanuit telefooncellen kan tot eind 2015. Telecombedrijf Belgacom gaat de overgebleven publieke telefooncellen in BelgiŽ verwijderen. Reden is dat de exploitatie- en onderhoudskosten in geen verhouding meer staan tot de inkomsten.

Tijdsverschil

Brussel ligt in BelgiŽ, dat in dezelfde tijdszone als Nederland ligt. Tevens gelden dezelfde data voor wintertijd en zomertijd. Hierdoor is er nooit tijdsverschil tussen Brussel en Nederland.

Toiletten

Verspreid door het centrum van Brussel tref je enkele openbare toiletten aan waar je tegen een kleine vergoeding gebruik van kunt maken. Daar staat tegenover dat deze toiletten regelmatig schoongemaakt worden. Op straat tref je voor de heren op sommige plekken nog urinoirs aan.

Veiligheid

Brussel is een stad waar de criminaliteitscijfers niet altijd even fraai zijn. Diefstal, zakkenrollerij en zelfs roofovervallen zijn mogelijkheden waar je als toerist rekening mee moet houden. Probeer vooral Ďs avonds de stille straatjes te vermijden. Pas op met het rondlopen met opzichtige dure spullen zoals cameraís, dure merktassen maar ook zeker met duurdere modellen mobiele telefoons. Dieven hebben het eigenlijk op alles gemunt wat waardevol is. Pas daarom goed op je dure spullen. Laat thuis wat niet mee hoeft en als je een hotel in Brussel hebt dan kun je je papieren, je bankpassen en dure sieraden beter in de kluis opbergen. Neem voor onderweg voldoende contant geld mee om de dag door te komen, maar neem zeker niet te veel mee.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Brussel vind je veel aanvullende informatie over de stad Brussel.

Meer info over Brussel

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Brussel:
Brussel informatie
Brussel informatie

Brussel informatie
Brussel startpagina
Brussel toerisme
Brussel weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Brussel

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy